Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Draghi: ‘Noodzakelijk om begrotingsdiscipline toe te passen’

Volgens president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) is het voor alle landen in de eurozone noodzakelijk om het begrotingsdiscipline toe te passen. Die discipline schrijft voor dat het begrotingstekort niet groter mag zijn dan 3 procent.

Volgens president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) is het voor alle landen in de eurozone noodzakelijk om het begrotingsdiscipline toe te passen. Die discipline schrijft voor dat het begrotingstekort niet groter mag zijn dan 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

“De geloofwaardigheid van de Europese Unie neemt af als landen zich hier niet aan houden”, stelt Draghi over de begrotingsdiscipline. Tekorten in de eurozone waren in 2011 gemiddeld 7,1 procent, 4,1 procent hoger dan de toegestane 3 procent. Het Nederlandse tekort in 2011 was ‘slechts’ 4,7 procent.

De Nederlandse regering moet uiterlijk 30 april bezuinigingsmaatregelen treffen en die naar Brussel sturen om zo het begrotingstekort tot 3 procent terug te dringen. Als dat niet gebeurt, wacht de Nederlandse staat mogelijk een boete met alle gevolgen van dien. Afgelopen week werd bekend dat de onderhandelingen in het Catshuis zijn vastgelopen en dat het kabinet is gevallen.

Draghi doelt met zijn betoog niet specifiek op Nederland. Wel laat hij los dat aan nationale regeringen is om het mislukken van onderhandelingen op te lossen en niet aan de ECB. Hij refereert naar het doorvoeren van structurele economische hervormingen.

“De laatste jaren hebben in verschillende Europese landen de onevenwichtigheden zich opgestapeld: er was onvoldoende fiscale discipline en structurele hervormingen misten”, gaat Draghi verder. Het is duidelijk niet de verantwoordelijkheid van de ECB om deze onevenwichtigheden aan te pakken.”

De ECB probeert sinds de aanvang schuldencrisis de onzekerheid op de financiële markten alsmaar te beperken. Zo startte de centrale bank een opkoopprogramma, waarbij veelvuldig staatsobligaties werden opgekocht. Dat opkoopprogramma is overigens sinds enkele weken stilgelegd.

“Onze primaire doelstelling is het handhaven van prijsstabiliteit in het eurogebied als geheel”, aldus Draghi. “Met dat doel volgt de ECB voortdurend alle relevante informatie uit alle landen van de eurozone. Maar de beleidskoers van de ECB moet worden gericht op de gehele eurogebied. Het kan niet ingaan op de verschillen tussen de afzonderlijke landen.”

Volgens de Italiaanse econoom zijn de begrotingsdiscipline, prijsstabiliteit en groei belangrijk om aan de rest van de wereld te laten zien dat de euro een sterke munt is en de Europese Unie een sterke unie.

Meer financieel nieuws...