Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Feiten en cijfers SNS Bank

De SNS is nu eigendom van de Staat. Wij brengen je alle cijfers en feiten. Voor beleggers is het desastreus, voor klanten goed nieuws!

Heel Nederland weet inmiddels wel dat de SNS Bank is overgenomen door de Staat. De Nederlandse Overheid heeft ervoor gekozen om alle aandelen van SNS Reaal over te nemen, en is daarmee gelijk enig aandeelhouder van SNS Bank en aanverwante bedrijven en merken zoals ASN, Regiobank en nog tal van andere bekende namen. Door de overname van de Staat weet iedereen met een bankrekening, hypotheek of andere lopende producten bij de SNS dat hij of zij goed zit. De bank kan nu in principe niet meer failliet gaan en spaargeld en hypotheken zijn dus veilig. Maar waar iedereen op zit te wachten bij dergelijke nieuwsfeiten zijn cijfers.

Om te beginnen; de SNS Bank is een grote bank in Nederland. Circa 7000 medewerkers werken er voor de SNS. In 2008 ging het eigenlijk al een beetje mis met de SNS Bank. Toen had de bank een noodlening nodig van 750 miljoen euro. De overheid heeft die noodlening toen wel gewoon verstrekt aan de SNS, wat in onze ogen wil zeggen dat ze toen het vertrouwen in de bank nog niet waren verloren.

Oorzaak overname SNS door de overheid

De oorzaak ligt zelfs nog een tweetal jaren terug. In 2006 nam de SNS namelijk een bouwfonds over van de ABN Amro. Hier is het volgens velen goed mis gegaan, want dit bouwfonds in vastgoed is sindsdien alleen maar in waarde gekelderd. De overname van het ABN bouwfonds (BPF; Bouwfonds Property Finance) kan dus gezien worden als de boosdoener waarom de bank nu door de Staat overgenomen moest worden.

Nu de SNS Bank eigendom van de Staat is betekent dit ook dat beleggers vermoedelijk een deel van hun inleg kwijt zijn. Zogeheten producten die achtergesteld zijn, zijn verloren. Als belegger heeft u dus behoorlijk pech als u nog achtergestelde obligaties van de SNS in bezit had. Ze zijn nu echt waardeloos geworden.

Voor klanten van de SNS is de staatsovername goed nieuws te noemen. U hoeft niet meer te vrezen voor uw geld, uw hypotheek, lening of verzekering bij SNS of SNS Reaal.

Inmiddels is de staatsovername van de SNS Bank ook goedgekeurd op Europees niveau. Hiermee is de nationalisatie van de SNS definitief.

Meer financieel nieuws...