Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Fracties eens over noodpakket

Nederland hoeft vooralsnog niet te vrezen voor een boete van 1,2 miljard euro voor het te laat of onvolledig inleveren van de begroting voor 2013. Er is nu een noodpakket, ofwel akkoord, met hervormingen.

Nederland hoeft vooralsnog niet te vrezen voor een boete van 1,2 miljard euro voor het te laat of onvolledig inleveren van de begroting voor 2013. De fracties van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie hebben een akkoord bereikt over een noodpakket van miljarden euro’s.

Het akkoord betreft onder meer hervormingen op de woningmarkt, de AOW en BTW. Zo blijft de overdrachtsbelasting vooralsnog op 2 procent, wordt de huurmarkt aangepakt en gaat de aflossingsvrije hypotheek de prullenbak in. Bovendien gaat de AOW-leeftijd vervroegd vanaf 2013 stapsgewijs omhoog en gaat de hoge BTW omhoog van 19 naar 21 procent.

Tegenover de bezuinigingen staat wel het intrekken van de bezuinigingen op passend onderwijs, het Persoonsgebonden Budget en ontwikkelingssamenwerking en gaan de plannen voor een sociaal leenstelsel voor studenten niet meer door. Het akkoord betekent tevens een stevig vergroeningspakket, vanwege extra accijns en belastingen op kolencentralen, drank en sigaretten.

Zaterdag bleek dat het kabinet bestaande uit VVD en CDA en gedoogpartner PVV het na zeven weken onderhandelen in het Catshuis niet eens konden worden. Er was een akkoord, stelde minister-president Mark Rutte, maar PVV haakte op het laatste moment af. De mislukte Catshuisonderhandelingen en het vallen van het kabinet zorgde voor een politieke crisis en als er niet snel zou worden gehandeld ook een extra economische crisis. Nederland moet immers voor 30 april aanstaande een begroting indien bij Brussel die het begrotingstekort terugdringt tot 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp).

In het tijdig en volledig invoeren van de begroting voor 2013 gaat Nederland nu alsnog slagen. Mede dankzij minister Jan Kees de Jager van Financiën, die samen met de fractievoorzitters van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie tot een begrotingsakkoord is gekomen. Voor het nieuwe noodpakket waren twee dagen onderhandelen nodig.

Premier Rutte is uitermate content met het nieuwe akkoord. “Een fantastisch resultaat”, zo bejubelt hij het noodpakket. “Alle complimenten gaan naar minister Jan Kees de Jager en de vijf fracties.” Rutte benadrukt de goede werkwijze van De Jager. “Hij heeft het fantastisch gedaan. Dit soort compromissen hebben altijd plussen en minnen, maar het belangrijkste is dat de rekening niet wordt doorgeschoven naar toekomstige generaties.”

De Jager zelf is ook tevreden: “Ik ben heel erg blij over de constructieve manier waarop er gepraat is de afgelopen dagen. Ik kan met een gerust hart naar Brussel en daarom prijs ik de partijen die deal overeen zijn gekomen. Zij hebben het landsbelang vooropgesteld en niet het partij belang. Niemand kan dit succes alleen claimen.”

Alexander Pechthold (D66), Jolande Sap (GroenLinks), Arie Slob (ChristenUnie), Stef Blok (VVD) en Sybrand van Haersma Buma (CDA) zijn eveneens stuk voor stuk blij met het noodpakket.

PvdA deed niet mee aan het akkoord. Volgens PvdA-leider Diederik Samson was de PvdA niet uitgenodigd en mocht zijn partij “alleen tekenen bij het kruisje”. De partijen die samen het akkoord sloten zeggen dat PvdA wel degelijk is uitgenodigd, maar dat de partij het landsbelang niet vooropstelde. “Hoe breder de steun, hoe beter”, benadrukt een teleurgestelde Rutte.

Ook Sap is teleurgesteld in de werkwijze van PvdA. “Ik betreur het zeer, maar ik heb hem niks meer te bieden”, stelt de opvolger van Femke Halsema. Als Samson en SP-leider Emile Roemer kritiek hebben op het akkoord, hebben de twee leiders “kilo’s boter op hun hoofd”, aldus Sap. “Dit is immers het einde van een rechtse wind.”

Meer financieel nieuws...