Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Leiders G8 willen sterke eurozone mét Griekenland

Als het aan de leiders van de G8 ligt, dan blijft Griekenland in de eurozone. De leiders pleiten eveneens voor een sterke eurozone met economische groei en maatregelen om de schulden terug te dringen.

Als het aan de leiders van de G8 ligt, dan blijft Griekenland in de eurozone. De leiders pleiten eveneens voor een sterke eurozone met economische groei en maatregelen om de schulden terug te dringen. Dat blijkt uit de verklaring van de industrielanden die deelnemen aan de G8, de acht grootste economieën ter wereld.

Welke maatregelen precies moeten worden genomen, daar zijn de leiders het nog niet over eens. “De juiste maatregelen zijn niet voor ieder van ons hetzelfde”, zo staat in de verklaring.

Volgens de Duitse bondskanselier Angela Merkel zijn de vooraanstaande industrielanden het wel eens over de boodschap. “De boodschap is dat consolidatie en groei twee zijden zijn van één en dezelfde medaille”, aldus Merkel.

“Wij zijn het er volslagen over eens dat we beide nodig hebben”, voegt de Franse president François Hollande daaraan toe. “We moeten beide tegelijkertijd nastreven.”

Uit de verklaring blijkt dat de leiders van de grote industrielanden veel baat hebben bij een sterke eurozone. “We zijn het eens over het belang van een sterke en samenhangende eurozone voor wereldwijde stabiliteit en herstel. We bevestigen ons belang in een Griekenland dat deel uitmaakt van de eurozone, maar zijn verplichtingen in acht neemt.”

De landen die bij de G8 horen zijn de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Italië, Duitsland, Canada, Japan en Rusland. De G8 wordt dit jaar gehouden in Camp David in Washington en de besprekingen gingen voornamelijk over de eurozone. Door de financiële problemen van Griekenland staat de eurozone onder druk en is er sprake van een eurocrisis.

In ruil voor financiële steun moet Griekenland diverse bezuinigingen doorvoeren. Daar is het Griekse volk het echter niet mee eens, waarop naast een economische crisis ook sprake is van politieke chaos.

Andere economische problemen kwamen tijdens de bespreking eveneens aan de orde. Zo spraken de leiders van de G8 over de stijgende prijs van olie en onderbrekingen van olieleveringen. Volgens de leiders hebben die ontwikkeling negatieve invloed op de groei van de wereldeconomie. Zo nodig, moet het Internationaal Energie Agentschap (IEA) maatregelen treffen, zo vinden de leiders.

Meer financieel nieuws...