Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

S&P: ‘Zorgen om consumptie in Nederland’

Was Nederland tot 2008 een koploper in de eurozone wat betreft de private consumptie, is het daarna veranderd naar een van laagvliegers. Dat stelt Standards & Poor\'s (S&P).

Was Nederland tot 2008 een koploper in de eurozone wat betreft de private consumptie, is het daarna veranderd naar een van laagvliegers. Dat blijkt uit een gepubliceerd rapport van kredietbeoordelaar Standards & Poor’s (S&P), die zegt zich zorgen te maken om de comsumptie in Nederland.

Als de berekeningen van S&P kloppen, dan krimpt de Nederlandse economie dit jaar met 1 procent. Aanleiding hiervoor zijn lage consumentenbestedingen vanwege de zwakke huizenmarkt en de onderdekking van pensioenfondsen. S&P verwacht vooralsnog geen verbetering voor 2013.

“De groei van de private consumptie in Nederland lijkt nu meer op die van een land in de periferie van de eurozone dan op die van een land in het hart”, zo zegt een woordvoerder S&P.

De groei van de Nederlandse private consumptie groeide tussen 1996 en 2000 het snelst van alle landen in West-Europa. Vanaf 2000 nam de enorme groei geleidelijk aan af. In het derde kwartaal van 2008 viel de groei zelfs terug tot een van de zwakste in de eurozone, zo meldt S&P naar aanleiding van het rapport.

Of de Nederlandse economie de komende jaren weer verbeterd, is volgens hoofdeconoom Jean-Michel Six van S&P nog maar de vraag. “Wij denken dat de huizenmarkt zich nog altijd in een neerwaartse spiraal bevindt”, zo zegt hij. “De dalende huizenprijzen in combinatie met vrees voor werkloosheid maken de consument onzeker en dat betekent lagere bestedingen.”

Meer financieel nieuws...