Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Vakantiegeld helpt Nederland niet uit recessie

De recessie in Nederland gaat in ieder geval niet worden opgelost door het vakantiegeld. Dat is de stelling van econoom Ivo Arnold van Nyenrode Business Universiteit.

De recessie in Nederland gaat in ieder geval niet worden opgelost door het vakantiegeld. Dat is de stelling van econoom Ivo Arnold van Nyenrode Business Universiteit en de Rotterdamse Erasmus Universiteit.

Nederlanders krijgen deze maand vakantiegeld op hun rekening bijgestort, maar volgens Arnold gaat er zuinig worden omgesprongen met het jaarlijkse extraatje. Nederlanders gaan bezuinigen op vakanties en andere uitgaven die als ‘luxe’ worden ervaren, zo stelt hij. Volgens de econoom is het gevolg dat de 23 miljard euro die dit jaar in totaal aan vakantiegeld wordt uitbetaald de economie nauwelijks tot niet positief zal beïnvloeden.

De miljardeninjectie heeft stimulerend effect, omdat mensen al rekening hebben gehouden met extra inkomsten. Dat legt Arnold uit.

“Het is in feite uitgesteld loon, dat in een keer vrijgegeven wordt”, aldus Arnold tegenover NU.nl. “Ze rekenen erop, er is geen verrassingseffect. Je ziet het straks aan de cijfers van de detailhandel. Die wijken begin juni nauwelijks af van andere maanden. Alleen in december zijn de winkelverkopen fors hoger.”

Huishoudens gaan zuinig en voorzichtig met hun vakantiegeld om, zo stelt de econoom. “Dat doen ze niet omdat ze een gebrek aan geld hebben. Gemiddeld heeft een huishouden in Nederland 40.000 euro staan op de spaarrekening. Daar ligt het niet aan.”

“Maar ze kijken verder, naar de hoogte van hun hypotheek, de waarde van hun huis en dat stemt ze dan weer niet vrolijk”, gaat hij verder. “Hun vermogenspositie is wel degelijk verslechterd en dat is aanleiding om toch nog maar wat meer te sparen. Het vertrouwen ontbreekt dat het snel weer beter gaat.”

Werknemers krijgen gemiddeld zo’n 2300 euro bruto vakantiegeld. Hiervan blijft gemiddeld zo’n 1700 euro netto over. Dit vanwege een ‘bijzonder belastingtarief’. Het vakantiegeld wordt in de meeste gevallen namelijk belast door de middelste schijf van 42 procent, omdat het wordt belast alsof het bovenop het salaris komt.

Van de mensen die vakantiegeld krijgen, gebruikt ‘slechts’ 40 procent het geld daadwerkelijk voor vakantie. Vorig jaar stortte ongeveer een kwart het geld meteen op een spaarrekening. 10 procent daarentegen deed van het geld een grote aankoop. Vanwege de recente bezuinigingsmaatregelen van de coalitie VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie worden burgers geen moed geven, vindt Arnold: “Het heet wel een bezuinigingspakket, maar zijn toch in meerderheid lastenverzwaringen.”

“Het is een keuze om op een snelle manier de begroting op orde te krijgen. Maar van mij hadden ze best wat meer tijd mogen nemen om dat doel te bereiken. Hogere btw, hoger eigen risico in de gezondheidszorg tot wellicht 350 euro. Het geeft de mensen natuurlijk geen vertrouwen om weer meer te gaan besteden”, besluit hij.

Meer financieel nieuws...