Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

2014 is het jaar van IBAN - Vragen en Antwoorden over IBAN en SEPA!

We verzamelen veelgestelde vragen over IBAN/SEPA en geven zo duidelijk mogelijk antwoord. Eenvoudig alles op een rijtje!

First of all willen we iedereen een heel fijn, gelukkig en bovenal een gezond 2014 toewensen. Het jaar is vannacht om 0:00 uur begonnen met in heel Nederland vuurwerk en een toost op het nieuwe jaar. Een jaar waarin de financiele wereld zal gaan veranderen; Nederland gaat over op IBAN!

Om precies te zijn op 1 februari zullen we met ons allen gebruik maken van langere rekeningnummers. Het IBAN nummer vervangt het traditionele bankrekeningnummer. Dat is voor iedereen even wennen, want het IBAN nummer is een stuk langer dan een ouderwetse bank- of Girorekening. Toch verwachten we dat iedereen zich op den duur wel aan zal passen.

Het hele land, zowel de gewone burger als het bedrijfsleven en de overheid krijgen te maken met de overgang naar IBAN.  Het is dan ook belangrijk om goed voorbereid te zijn, en om antwoorden te weten op veelgestelde vragen. We hebben er een aantal op een rij gezet. Over op IBAN, vragen en antwoorden!

  1. Wat moet ik als consument doen met automatische incasso's zoals van het energiebedrijf. Dus geld dat elke maand van mijn rekening wordt gehaald?
    Antwoord: helemaal niets! Alle grote bedrijven die nutsvoorzieningen leveren, maar ook andere bedrijven natuurlijk, zijn hiervoor zelf verantwoordelijk. Ze passen hun systemen aan en zorgen dat ze uw geld gewoon blijven ontvangen.
  2. Ik heb een e-mail ontvangen van mijn bank, maar ik vertrouw dit niet. Is de mail wel echt van mijn bank en is het geen phishing/virus/malware?
    Antwoord: Meestal is dit inderdaad het geval. Banken sturen zelden e-mails, en betreft de overgang naar IBAN zijn eigenlijk geen banken bekend die hierover e-mails hebben verstuurd. Niet ingaan op deze e-mails dus. Daarnaast raden we u aan om de e-mail door te sturen naar uw bank en eventueel naar de OPTA. Deze instantie is verantwoordelijk voor de vervolging van spammers.
  3. Hoe ziet een IBAN nummer er uit?
    Antwoord: Elk IBAN nummer bevat sowieso uw oude bankrekeningnummer. Een IBAN bestaat uit de landcode (NL), een bankcode en een controlegetal, gevolgd door uw rekeningnummer. De schrijfwijze is dus als volgt: NL00BANK0123456789. Het bestaat altijd uit 18 tekens. Als uw rekeningnummer te kort is, wordt deze (vooraf) aangevuld door één of meerdere keren een 0.
  4. Moet ik zelf mijn rekening overzetten naar IBAN?
    Antwoord: Nee, u hoeft hier zelf niets voor ondernemen.
  5. Waarom gaan we over op IBAN?
    Antwoord: IBAN en het bijbehorende SEPA betalingssysteem is een Europees systeem dat bankverkeer tussen verschillende EU landen eenvoudiger moet maken. Het hele betalingssysteem is nu overal gelijk en u kunt met net zoveel gemak geld naar Spanje of Duitsland overmaken als naar Nederland.
  6. Hoeveel tekens heeft een IBAN nummer?
    Antwoord: Een IBAN nummer bestaat in Nederland altijd uit 18 tekens. In andere landen kan dit echter anders zijn.
  7. Ik heb nog andere vragen over IBAN. Waar kan ik terecht?
    Antwoord: Voor vragen over IBAN of SEPA kunt u altijd terecht bij uw bank of bij bijvoorbeeld De Nederlandse Bank.

Meer financieel nieuws...