Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Over op IBAN

Per 1 augustus 2014 zal ons betalingssysteem in Nederland veranderen. Ook in de rest van Europa zullen de wijzigingen niet ongemerkt blijven. We gaan over van het ouderwetse rekeningnummer naar het nieuwe IBAN. Dat wil zeggen dat je bij overboekingen een langer nummer in moet vullen.

Waarom over op IBAN?

Het internationale betalingssysteem zal binnen Europa gelijkgetrokken worden. Dankzij het SEPA, Single Euro Payments Area, zal er geen verschil meer zitten in binnenlandse overboekingen en betalingen naar andere Europese landen. Het nieuwe rekeningnummer - IBAN (International Bank Account Number) - bestaat uit in totaal 18 tekens.

Hoe ziet een IBAN nummer er uit?

Zoals in de voorgaande alinea al gezegd bestaat het IBAN nummer uit 18 tekens. De eerste twee tekens zijn letters en geven het land aan. De landcode van Nederland is bijvoorbeeld NL. Vervolgens is er het controlegetal, vier letters die de bank aangeven (bankcode) en als laatste 10 cijfers voor het "oude" rekeningnummer. Is het rekeningnummer korter dan deze 10 cijfers, dan wordt dit vooraf aangevuld met nullen tot de 10 cijfers wel zijn bereikt. Uiteindelijk bestaat een IBAN nummer dus altijd uit 18 tekens.

Betaalpassen met IBAN nummer

Per direct is de Rabobank alvast gestart met het uitgeven van betaalpassen waarop het nieuwe IBAN nummer al is te vinden. Andere banken zullen hierin snel volgen. Op deze manier is het een stuk makkelijker om je IBAN snel te kunnen vinden. Immers het elke keer uitrekenen van je IBAN via internet is een lastig karwei.

Hoe lang bestaat IBAN al?

Het IBAN nummer is helemaal niet nieuw. Veel consumenten komen er echter nu pas mee in aanraking. Toch is het altijd al nodig geweest om bij internationale betalingen het IBAN nummer van de begunstigde in te vullen.

Wat gebeurd er met de ouderwetse acceptgiro in 2014

De acceptgiro zoals we die nu kennen blijft vooralsnog gewoon bestaan in 2014. De acceptgiro zal wel aangepast worden aan de invoering van de IBAN. Immers moet de acceptgiro matchen met de nieuwe SEPA standaard. Dus ondanks dat de acceptgiro minder gebruikt wordt als vroeger (vanwege toename internetbankieren) zal deze zeker niet verdwijnen omdat er nog steeds een grote groep van afhankelijk is.