Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Hypotheekrenteaftrek

Dit is eigenlijk gewoon een aftrekpost voor bezitters van een eigen huis. Ook betalen deze bezitters hypotheekrente. Deze regeling staat vermeld in de Nederlandse Wet Inkomstenbelasting. Hiermee kan de rente van een schuld die wordt aangegaan voor de aanschaf van een eigen woning worden afgetrokken van het inkomen in box 1. Dit gebeurt voordat er belasting over dit inkomen wordt betaald. De hypotheekrente wordt aan de schuldeiser betaald. En daardoor is de belasting die over het hele inkomen betaald wordt lager dan normaal door de hypotheekrenteaftrek. Maar sinds 2013 geld deze regeling alleen als het een lening is die gedurende de looptijd annuïtair wordt afgelost. Anders is de rente niet aftrekbaar. Dit is dus het geval bij een lineaire hypotheek en bij een annuïteitenhypotheek.

Door deze regeling kreeg de overheid minder inkomsten binnen. Dit getal lag altijd tussen de 7 en 12 miljard per jaar. De omvang van dit bedrag is afhankelijk van het aantal mensen met een hypotheek en de hoogte van het bedrag dat afgetrokken kan worden. Zoals je ziet kostte het de overheid erg veel geld om deze regeling door te zetten. Dat is een van de redenen dat hij veranderd is sinds 2013.

Maar door deze regeling was het voor belastingbetalers makkelijker om een hoger bedrag te bieden voor een woning. Zonder hypotheekrenteaftrek zou dit allemaal niet mogelijk zijn. Maar omdat er niet onbeperkt gebouwd kan worden heeft de hypotheekrenteaftrek op de lange termijn een prijsopdrijvend effect op de woningbouwgrond en de woningprijzen. Sinds de tweede wereld oorlog zijn deze prijzen enorm gestegen en dat komt voor een groot deel door de hypotheekrenteaftrek.

Nederland stond 2008 tweede op de ranglijst van landen met te hoge huizenprijzen. Volgens dit rapport zijn de prijzen van huizen in Nederland 30% te hoog. Maar volgens de schrijver van het artikel moeten deze cijfers met een korreltje zout worden genomen. Omdat er in Nederland de speciale situatie was met de hypotheekrenteaftrek. Tussen 2008 en 2011 zijn de huizenprijzen met 21% gedaald. Maar de vraag naar woningen in niet verminderd. Hierdoor stonden in 2011 veel hypotheken onder water. Dat betekent dat meer dan 25% van de koopwoningen minder waard waren dan de hypotheekschuld die, die mensen hadden. Voor de jonge huizenbezitters, mensen die rond 2007 een woning kochten, is dit zelfs 70%. Toen in 2012 de prijzen nog eens met 10% daalde werd dit nog erger.