Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Alles omtrent scheiden en de kosten ervan

Scheiden is een nare en vaak dure klus. Maar hoeveel ben je nou echt kwijt aan een scheiding? Dit is geheel afhankelijk van jullie situatie en wat er allemaal bij komt kijken. Laten we samen even dieper in de feitjes duiken. En uiteraard helpen we je om de kosten zo laag mogelijk te laten uitvallen.

Wat kost een scheiding?

De kosten van een scheiding lopen vaak hoog op. Allereerst hangt het ervan af of je in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand of zelf een advocaat op uurtarief moet betalen. Zit je in een ingewikkelde situatie? Dan lopen de uren én de prijs natuurlijk op. Daarnaast betaal je ook al voor het verzoek tot scheiding aan de rechter. Om een kostenberekening te doen, houd je rekening met de volgende factoren:

  • Een advocaat of advocaat-mediator. Deze heb je nodig voor het indienen van een verzoek tot scheiding. Het uurtarief ligt gemiddeld tussen de ? 150 en ? 200. Vraag vooral om een offerte en spreek af dat hij/zij je periodiek een update geeft over de gemaakte kosten. Kijk wel eerst of je in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand zodat je deze kosten kunt vermijden;
  • Je zult griffiekosten moeten betalen. Dit is geld aan de rechtbank om de scheiding te behandelen. Wanneer er gezamenlijk griffiekosten wordt betaald, ligt dit bedrag rond de ?300. Deze kosten worden jaarlijks op 1 januari aangepast. Bij Rechtspraak vind je alle tarieven van het griffierecht. Overigens ligt dit bedrag wel lager als jouw inkomen en/of vermogen onder een bepaalde grens ligt.
  • Tenslotte krijg je te maken met kosten van uittreksels van de gemeente. Deze zul je moeten opvragen. Dit kost gewoonlijk een paar tientjes.

Hoe houd je deze kosten zo laag mogelijk?

Zoals je net hebt gelezen, ben je het meeste geld kwijt aan je advocaat. Dit is dus ook direct het grootste bespaarpunt. Gaan jullie nog goed met elkaar om, hebben jullie goed overlegd en gaan jullie samen naar dezelfde advocaat? Dan kun je wellicht onderling al een boel afspraken maken. Het is dan nog aan de advocaat om dit goed op papier te zetten. Dit scheelt veel tijd én een hoop geld.

Schakel je eenzijdig een advocaat in? Zorg dan niet dat je hele verhalen tegen hem/haar houdt. Een advocaat dient niet als uitlaatklep, want daarvoor is hij/zij veel te duur. Neem dus alleen contact op wanneer het echt nodig is. Heb je een afspraak staan met je advocaat? Verschijn dan ruim op tijd en wees goed voorbereid. Zeg waar het op staat en praat er niet te veel omheen, en zorg ook dat hij/zij dat niet doet. Zo is het een stuk sneller gepiept en heeft je bankrekening het beter te verduren.

Oftewel: hoe sneller, hoe goedkoper. Je wilt er dus voor zorgen dat jullie zo snel mogelijk scheiden, hoe naar dat ook klinkt. Ga dus efficiënt te werk en zorg dat jullie alle zaken van tevoren op een rijtje hebben staan.

Kosten na de scheiding

Ook na de scheiding zul je rekening moeten houden met extra kosten, zelfs wanneer de scheiding geheel juridisch is geregeld. Denk aan taxatie van een gezamenlijk huis, verkoop of overdracht van jullie huis. En natuurlijk met het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Het verhuizen zelf en inrichten van jouw nieuwe woning brengt ook kosten met zich mee. Je bent dus helaas nog lang niet uit de kosten na een scheiding, maar gelukkig valt er op veel vlakken te besparen.

Meer financieel nieuws...