Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Bankenbelasting waarschijnlijk verdrievoudigd

De bankenbelasting moet de Nederlandse staat jaarlijks 1 miljard euro opleveren. De bankensector en banken reageren negatief op de bankenbelasting.

De bankenbelasting moet de Nederlandse staat jaarlijks 1 miljard euro opleveren. Dat kwamen de linkse oppositie en de PVV overeen. Een verhoging naar 1 miljard euro zou een verdrievoudiging betekenen.

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën wilde aanvankelijk 300 miljoen euro aan bankenbelasting ophalen. GroenLinks, PvdA, SP en PVV wensen echter een verdrievoudiging en pleiten een wijziging in het wetsvoorstel van Weekers. Het huidige kabinet en de bankensector zijn het er niet mee eens.

GroenLinks, PvdA en SP eisten al langer een hogere bankenbelasting. De PVV heeft zich nu bij die partijen aangesloten door de wijziging in het wetsvoorstel te steunen. Andersom steunen GroenLinks, PvdA en SP de wens van de PVV om de belastingvrije voet te verlangen van 20 naar 10 miljard euro. Mocht die wens doorgaan, dan vallen dertien in plaats van acht banken onder de belastingregel.

Piet Moerland, bestuursvoorzitter van de Rabobank Groep, is niet blij met de bankenbelasting, laat staan met de nieuwe wijziging in het wetsvoorstel. Hij vraagt de politiek te heroverwegen om de bankenbelasting in te voeren, want de bankenbelasting zal “de economie en het broodnodige economisch herstel ernstige schade berokkenen”. Moerland vindt de belasting “vanuit maatschappelijk oogpunt onaanvaardbaar”, omdat die de kredietverlening aan het bedrijfsleven en woningmarkt niet ten goede komt.

Het huidige wetsvoorstel, die banken een opslag van 5 procent laat betalen als ze bonussen uitkeren die meer dan 100 procent van het vaste salaris zijn, moet 300 miljoen euro opleveren. Een meerderheid in de Tweede Kamer wil nu dus dat de maatregel geen 300 miljoen euro gaat betreffen, maar 1 miljard euro. Donderdag wordt er gestemd over de verhoging van de bankenbelasting.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) heeft laten weten zich te verzetten tegen een verhoging van de bankenbelasting. Eerder dacht die vereniging nog dat het onderwerp controversieel zou worden verklaard en niet zou worden besproken in de Tweede Kamer, gezien het vallen van het kabinet.

De bankenwereld was al langer bang dat de PVV achter de wijziging van het wetsvoorstel zou komen te staan sinds de gedoogsteun aan het kabinet van de baan is.

De Nederlandsche Bank (DNB) heeft het kabinet laten weten dat de bankenbelasting de financiële stabiliteit van Nederland kwetsbaar maakt.

Meer financieel nieuws...