Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Duitse centrale bank voert druk op Griekenland op

Zolang er nog geen nieuwe Griekse regering is, moeten Europese centrale banken hun steun aan Griekenland en zwakke Griekse banken beperken. Dat zegt president Jens Weidmann van de Duitse centrale bank.

Zolang er nog geen nieuwe Griekse regering is, moeten Europese centrale banken hun steun aan Griekenland en zwakke Griekse banken beperken. Dat zegt president Jens Weidmann van de Duitse centrale bank tegenover de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung.

“Ik zou het op dit moment geen goed idee vinden om de blootstelling van het eurosysteem aan Griekse risico's te vergroten”, aldus Weidmann. “Griekse en Europese politici moeten snel bepalen hoe het verder moet. Zij moeten bepalen of de Europese belastingbetalers nog grotere risico's moeten dragen.”

Volgens de Duitse centrale bankpresident is Griekenland zelf verantwoordelijk voor een al dan niet vertrek uit de eurozone. “Als een land afspraken eenzijdig opzegt, dan moeten de gevolgen duidelijk zijn.” Weidmann benadrukt dat een eventueel vertrek van Griekenland uit de eurozone de Grieken zelf het meest raakt.

De Europese Centrale Bank (ECB) zal echter eveneens hinder ondervinden van een Grieks vertrek uit de euro. De centrale bank pompte voor ongeveer 100 miljard euro in Griekenland en als de Griekse centrale bank niet meer aan zijn verplichtingen voldoet, moet op het te vorderen bedrag afgeschreven worden.

“Ik wil niet over dergelijke scenario's speculeren. Maar in dat geval dreigen verliezen op die vorderingen; direct voor de ECB en indirect voor de Duitse centrale bank als zijn grootste aandeelhouder en daarmee voor de Duitse belastingbetaler”, zegt Weidmann, die vindt dat die verliezen geen grote rol spelen bij de vraag of Griekenland in de eurozone moet blijven. “Dat is een fundamentele beslissing, waarbij vorderingen van de ECB volgens mij niet doorslaggevend mogen zijn.”

Volgens Weidmann is de politiek aan zet. “Het monetaire beleid kan en zal de besluiten van democratisch gekozen volksvertegenwoordigers niet vervangen. Maar als daardoor steeds hogere lasten worden opgebouwd, dan ontstaat een onhoudbare situatie.”

Meer financieel nieuws...