Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Fitch waarschuwt Nederland

De politieke crisis in Nederland is kredietbeoordelaar Fitch niet ontgaan. Als gevolg van het vallen van het kabinet is het maar de vraag of het begrotingstekort van Nederland aan de Europese eisen gaat voldoen, aldus Fitch.

De politieke crisis in Nederland is kredietbeoordelaar Fitch niet ontgaan. Als gevolg van het vallen van het kabinet is het maar de vraag of het begrotingstekort van Nederland aan de Europese eisen gaat voldoen, waardoor de kredietwaardigheid onder vuur staat. Dat stelt Fitch.

Nederland moet uiterlijk 30 april een pakket aan begrotingsmaatregelen naar Brussel sturen  om het begrotingstekort terug te dringen tot 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Door het vallen van het kabinet is het onzeker hoeveel en welke maatregelen genomen worden. Om die reden staat de AAA-rating van Nederland onder druk, aldus Fitch in een waarschuwing.

Aan het einde van dit kwartaal gaat de kredietbeoordelaar een nieuw oordeel velgen over de kredietwaardigheid van Nederland. De vooruitzichten voor de Nederlandse rating zien er niet rooskleurig uit als de situatie blijft zoals die is.

Toch is Fitch niet alleen negatief over Nederland, maar benoemt het ook positieve punten die de huidige AAA-status verklaren. Zo is bijvoorbeeld de Nederlandse staatsschuld lager dan die van landen als Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Ook de positie van Nederland in de internationale handel is sterk.

Philipp Rösler, de Duitse minister van Economische Zaken, heeft ook gereageerd op de politieke ontwikkelingen in Nederland. Hij betreurt de gang van zaken, maar denkt niet dat Nederland per direct een boete krijgt als 30 april geen degelijke begroting wordt ingeleverd. “Ik denk dat het met een boete uit Brussel niet zo’n vaart zal lopen”, zegt hij tegenover het Financiële Dagblad. Een boet kan 1,2 miljard euro bedragen.

Meer financieel nieuws...