Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Griekenland moet drachme invoeren

Als het aan de Duitse topeconoom Hans-Werner Sinn ligt, gaat Griekenland zo snel mogelijk uit de eurozone en voert het de drachme in. Dat zegt hij in de krant Rheinische Post.

Als het aan de Duitse topeconoom Hans-Werner Sinn ligt, gaat Griekenland zo snel mogelijk uit de eurozone en voert het de drachme in. Dat zegt hij in de krant Rheinische Post.

Sinn betoogt dat als Griekenland uit de eurozone stapt zijn lonen en prijzen dusdanig kan verlagen dat de werkloosheid wordt aangepakt. Alleen als het land uit de euro treedt, kan het land tevens weer concurrerend genoeg worden om de economische crisis tegen te gaan, aldus de directeur van het Duitse onderzoeksinstituut Ifo.

Het is volgens Sinn niet zozeer in het belang van Europa dat Griekenland de eurozone gedag zegt, maar meer in het belang van het land zelf. “Binnen de eurozone zouden de Grieken de lonen en prijzen met 30 tot 40 procent moeten verlagen om weer concurrerend te worden. Maar dat kunnen ze niet doen omdat het land dan aan de rand van de burgeroorlog komt te staan”, zegt Sinn tegen Rheinische Post.

Sinn is directeur van Ifo, een toonaangevend Duits onderzoeksbureau, dat meermaals kritiek op Griekenland heeft gehad. Volgens Sinn is de enige reden dat Grieken in de eurozone willen blijven de verwachte financiële steun. Onder Grieken vallen in dit geval bedrijven, banken, fondsen en de overheid, zo beredeneert hij. “Zij rekenen erop dat ze door de belastingbetaler worden gered als Griekenland in de euro blijft. De Griekse bevolking wordt feitelijk door de schuldeisers gegijzeld omdat zij de gevolgen in de vorm van massawerkloosheid moet dragen.”

De topeconoom neemt de stelling in dat terugkeer naar de drachme een goede en eenvoudige oplossing is. “De regering moet 's nachts de wisselkoers vaststellen en dan 's morgens alle rekeningen in drachmes omzetten. Dat zou een relatief eenvoudige handeling zijn. In vergelijkbare gevallen werd na een afwaardering de concurrentiekracht van een land weer snel hersteld. Het vermogen van rijke Grieken komt pas terug na de omwisseling. Jonge mensen kunnen weer werk vinden.”

Als de economische crisis door blijft gaan en Griekenland stapt niet uit de euro, dan zullen de kosten voor de redding van de eurozone gigantisch zijn. De vooralsnog gemaakte kosten voor Griekenland zijn daar volgens Sinn niets bij.

“Om de euro te redden, hebben we een enorm risico genomen. Als Italië, Griekenland, Spanje, Portugal en Ierland omvallen, gaan we voor meer dan 600 miljard euro het schip in. Als de euro verder instort, kan daar nog 300 miljard euro aan extra verliezen bijkomen. In totaal kan bijna een biljoen euro weg zijn”, besluit de topeconoom.

Meer financieel nieuws...