Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Huurwoningen in Amsterdam

Alles wat je moet weten over het kopen van een woning om te verhuren in Amsterdam

Veel particuliere investeerders kopen een woning in Amsterdam om vervolgens te verhuren. En dit is een erg slimme zet! We zien dat er steeds vaker geïnvesteerd wordt in een huurwoning. De huurprijzen zijn namelijk flink gestegen de afgelopen jaren. Wil je dus écht leuk bijverdienen en heb je nog een spaarcentje van een paar miljoen liggen? Lees dan nu hoe het werkt.

Een flinke investering

Voordat je hier dieper in duikt, bedenk je goed dat je flink wat eigen geld nodig hebt om een (extra) huis te kopen. Wel kun je een percentage van de marktwaarde lenen met een investerings- of verhuur hypotheek. Let er dan wel op dat het om de marktwaarde in verhuurde staat. Deze is altijd wat lager dan de vrije marktwaarde zonder huurders.

Investeringshypotheek

Vind je een gewone hypotheek al te prijzig? Begin dan niet aan de kosten van een hypotheek om te verhuren, want deze liggen nog hoger. Banken rekenen namelijk een renteopslag ten opzichte van de normale hypotheekrente. Deze varieert, maar je kunt rekenen op zo'n 1,5% hogere rente. Nog een obstakel is de hypotheekrenteaftrek, die er ook voor zorgt dat het duurder wordt. Er geldt: rente mag alleen worden afgetrokken voor het huis waarin je zelf woont. Nu renteaftrek niet van toepassing is, kun je er wel voor kiezen om de hypotheek deels aflossingsvrij te maken.

Huurinkomsten als inkomen

Zodra je een woning verhuurt, behoort de huur ook als onderdeel van je inkomen. Dit neemt de bank mee in de berekening van je leencapaciteit, maar tot max. 70%. Voor beide partijen is het belangrijk dat de woning vlug en tegen een goede prijs verhuurd is. Hier hangt de locatie dus zeker van af. Gelukkig hoef je je hiervoor geen zorgen te maken wat betreft huurwoningen in Amsterdam, want deze leveren heel wat op. Als het lukt, ga dan voor langdurige verhuur. Deze hebben namelijk een andere financiering nodig dan voor bijvoorbeeld een plan met Airbnb.

Maak een rekensom

Ben je klaar om jouw woning zelf te verhuren? Zet dan toch nog even alle punten op een rijtje en kijk of je er daadwerkelijk meer uit kan krijgen dan je erin stopt. Het kost je wel degelijk veel tijd en aandacht. Als huurbaas ben je constant verantwoordelijk voor onderhoud en een boek vol andere zaken. Het contacteren van een hypotheekadviseur kan dus ook zeker geen kwaad.

Meer financieel nieuws...