Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Lagere zorgpremie en toch meer betalen

Menzis verlaagd de zorgpremie met 72 euro per jaar. Het eigen risico wordt verhoogd met 130 euro per jaar. Sigaar uit eigen doos?

Begin deze maand kwam Menzis als een van de eerste zorgverzekeraars met hun zorgpremie 2013 naar buiten. Goed nieuws, zo leek het in eerste instantie, want de zorgpremie is voor het basispakket 6 euro lager als in 2012. Ook andere verzekeraars hebben hun voorbeeld gevolgd en zijn met hun premies niet schrikbarend duurder geworden. Enkelen hebben zelfs net als Menzis hun premie verlaagd. Echter als je het goed bekijkt, is het een sigaar uit eigen doos.

Want wat zegt die 6 euro lagere premie als je zorgbehoevend bent en je betaald in plaats van 220 euro ineens 350 euro eigen risico. Dat is een verhoging van maar liefst 130 euro in een jaar tijd. Hyperinflatie? Aan de ene kant betaal je 72 euro per jaar minder en door middel van het verplichte eigen risico pakken ze gewoon het dubbele weer terug. Hoezo is de zorgverzekering 2013 goedkoper geworden?

Gelukkig is er ook nog goed nieuws onder de zon. Het plan voor de inkomensafhankelijke zorgpremie welke in 2014 zal ingaan is voorlopig van tafel. Iets genuanceerder; het nieuwe zorgplan staat nog in de steigers en het is nog niet bekend wat er nou wel precies gaat gebeuren volgend jaar. De coalitie is namelijk nog op zoek naar een alternatief voor het veelbesproken idee van inkomensafhankelijke zorgpremie

Het Centraal Plan Bureau is ondertussen druk bezig met het maken van allerlei berekeningen. Ze calculeren welke scenario's het beste zijn voor de toekomst van het Nederlandse zorgstelsel. Wat wel vast staat is dat het plan er op gericht is dat de hogere inkomens meer lasten gaan dragen. Er moet nou eenmaal voldoende geld in de kas komen om alle zorg te blijven betalen.

Meer financieel nieuws...