Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

‘Merkel wil Grieks referendum over euro’

Als het aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel ligt, houdt Griekenland binnenkort een referendum over de euro. Merkel wil het referendum het liefst laten samenvallen met de parlementsverkiezingen op 17 juni.

Als het aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel ligt, houdt Griekenland binnenkort een referendum over de euro. Merkel wil het referendum het liefst laten samenvallen met de parlementsverkiezingen op 17 juni. Dat zeggen medewerkers van de Griekse premier Panagiotis Pikrammenos.

“In een telefoongesprek met de Griekse president Carolos Papoulias heeft Merkel wat ideeën naar voren gebracht over een referendum, met de vraag of de Griekse burgers in de eurozone willen blijven”, zo luidt de verklaring van medewerkers van het kantoor van premier Pikrammenos.

Niet veel later reageerde Duitse regering op de berichtgeving. “Deze berichten zijn niet juist”, zegt een woordvoerder. Duitsland wil verder niet ingaan op het voorval.

Wel is zeker dat Pikrammenos bij Griekse politieke partijen heeft geïnformeerd hoe zijn tegen een eventueel referendum over de euro aankijken. Partijen lijken geen oren te hebben naar een referendum over de euro. “Het Griekse volk heeft geen referendum nodig om te bewijzen dat het in de eurozone wil blijven”, aldus de partijleider van de Nieuwe Democratie.

Ook de socialisten staan niet te wachten op een referendum. In een reactie hebben de socialisten laten weten dat een referendum uit principes niet door andere landen hoort te worden voorgesteld.

In november vorig jaar deed zich het tegenovergestelde voor. Destijds wilden diverse Griekse partijen een referendum over een exit uit de eurozone, maar waren Duitsland en Frankrijk fel tegen op het oorspronkelijke idee van toenmalig premier Giorgos Papandreou.

Uit de opiniepeilingen blijkt dat als de Griekse burgers het voor het zeggen hadden, dat ze dan ze dan wel in de euro willen blijven maar minder ingrijpende bezuinigingen willen. De ingrijpende bezuinigingen zijn echter door de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verplicht gesteld in ruil voor tientallen miljarden euro’s aan noodleningen.

Meer financieel nieuws...