Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Rechtsvorm kiezen voor je bedrijf: hoe maak je de juiste beslissing?

Een onderneming starten brengt veel regelwerk met zich mee. Er is veel om over na te denken. Een van de belangrijkste keuzes die je moet maken is het soort rechtsvorm dat jouw bedrijf zal hebben. De meeste startende ondernemers beginnen als eenmanszaak. Het is goed om te weten dat dit op een later moment ook nog veranderd kan worden. Er zijn echter ook nog andere mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een bv oprichten of een vof. Maar wat is nu de juiste keuze in jouw situatie? Waar let je op? Hoe maak je de juiste beslissing? In dit artikel geven we enkele tips om je op weg te helpen.

Houd rekening met de samenstelling van het bedrijf

Als je op zoek gaat naar de juiste rechtsvorm is het vooral belangrijk om met de samenstelling van het bedrijf rekening te houden. Als je alleen bent, kies je er meestal voor om een eenmanszaak of bv op te richten. Een eenmanszaak is fiscaal aantrekkelijker voor starters. Bovendien is dit relatief eenvoudig en voordelig op te richten. Dat is dan ook de reden dat de meeste startende ondernemers als eenmanszaak beginnen. Zodra het bedrijf gaat groeien, kan een bv weer veel aantrekkelijker worden. Run je een bedrijf met meerdere personen? Dan zijn er nog een aantal mogelijke rechtsvormen waar je uit kunt kiezen.

Kom je er nog altijd niet uit wat voor jou de beste keuze is? Doe dan de Firm24 rechtsvormkeuze test. Na het doorlopen van de vragen, weet je direct wat in jouw situatie de meest geschikte rechtsvorm is. Je zou eventueel ook nog advies kunnen vragen aan het adviesteam van de Kamer van Koophandel. Dit is geheel vrijblijvend en kun je meenemen in het maken van een weloverwogen beslissing.

Hoe is het met de aansprakelijkheid geregeld?

Wees je ook bewust van de potentiële risico’s die je kunt lopen zodra je een bedrijf start. Bedenk bijvoorbeeld goed dat jij en jij alleen verantwoordelijk bent voor de potentiële schulden die je als eenmanszaak maakt. Hoewel de kosten op naam van het bedrijf zijn gemaakt, komen schuldeisers vervolgens achter jouw privévermogen aan. Niet alleen jouw vermogen, maar ook van je eventuele fiscale partner. Dit kan voorkomen worden met goede huwelijkse voorwaarden en contracten, maar het is alleszins ongewenst. Bij een bv ligt dit anders. Hierbij ben je enkel als persoon in uitzonderlijke gevallen aansprakelijk.

Aan welke voorwaarden moet je voldoen?

Laten we alleen even naar de oprichting van een eenmanszaak en bv kijken. Het oprichten van een eenmanszaak is zeer eenvoudig. Je hoeft hiervoor enkel een afspraak bij de Kamer van Koophandel te maken. Tegen een klein bedrag wordt het bedrijf vervolgens in het register opgenomen en mag je jezelf zelfstandig ondernemer noemen.

Bij het oprichten van een bv komt meer kijken. Zo moet er eerst een akte door een notaris worden opgesteld. Houd er rekening mee dat dit ook de nodige kosten met zich meebrengt. Dit loopt toch wel op tot in de honderden euro’s. Gelukkig is een startkapitaal sinds de invoering van flex-bv niet meer noodzakelijk, maar het kost dus nog altijd beduidend meer om een bv te starten.

Meer financieel nieuws...