Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Spanje mag er jaar langer over doen

Spanje krijgt van de Europese Commissie een jaar extra om het begrotingstekort verder terug te dringen naar 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat zegt eurocommissaris Olli Rehn.

Spanje krijgt van de Europese Commissie een jaar extra om het begrotingstekort verder terug te dringen naar 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Dat zegt eurocommissaris Olli Rehn.

Van de landen uit de Europese Unie die de komende periode extra worden bekeken, staat Spanje volgens Rehn op de eerste plek. “Wij zijn er klaar voor om te overwegen Spanje meer tijd te geven”, aldus Rehn. Om daarvoor in aanmerking te komen, moet Spanje een overtuigden begroting voor 2013 en 2014 overleggen.

Spanje had in 2011 een begrotingstekort van 8,9 procent en moet net als alle andere landen in de Europese Unie het begrotingstekort terugdringen naar 3 procent in 2013. Nu is het begrotingstekort naar verluidt nog 6,4 procent, ondanks de Europese regels. Mogelijk dat Spanje dus vrijgesteld wordt voor die regels.

Het gaat niet goed met Spanje. Het Zuid-Europese land kwakkelt op het gebied van werkloosheid, uitgaven en de aanpak van de autonome regio’s. De werkloosheid stijgt in 2013 naar ruim 25 procent. “Spanje staat voor grote aanpassingsproblemen na het uiteenspatten van de huizenmarkt en de kredietbubbel”, zo stelt de Europese Commissie.

“Belangrijke hervormingen zijn begonnen op het gebied van begrotingsconsolidatie, de financiële sector, pensioenen, arbeid en, tot op zekere hoogte, productmarkten”, gaat de commissie verder. De Spaanse bankensector is volgens de commissie nog wel een minpunt.

Spanje kreeg reeds samen met 23 andere Eurolanden, waaronder ook Nederland, een waarschuwing om het begrotingstekort terug te dringen. De landen die hun begrotingstekort niet terugdringen en geen jaar vrijstelling krijgen, kunnen beboet worden. Van die 23 landen worden nog zes landen met problemen extra goed in de gaten gehouden. Dit zijn naast Spanje Frankrijk, Cyprus, Italië, Slovenië en Hongarije.

Meer financieel nieuws...