Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Van Rompuy: ‘Eurobonds voor langere termijn’

Als het voorstel voor de invoering van de euro-obligaties, ook wel eurobonds genoemd, serieus wordt, is dat een project voor de langere termijn. Dat stelt president Herman Van Rompuy van de Europese Unie.

Als het voorstel voor de invoering van de euro-obligaties serieus wordt, is dat een project voor de langere termijn. Dat stelt president Herman Van Rompuy van de Europese Unie na afloop van het informele diner van de 27 EU-leiders.

Voordat de uitgifte van zogenaamde eurobonds ter sprake komen, moeten volgens Van Rompuy eerst de juridische implicaties worden onderzocht.

Minister-president Mark Rutte blijft fel tegen de mogelijke invoering van de euro-obligaties. “We gaan geen eurobonds invoeren”, zegt de premier. Hij laat weten bereid te zijn er dwars voor te gaan liggen. Onderzoeken naar de haalbaarheid en effecten van de uitgifte van eurobonds vindt hij “prima”. Dat de gezamenlijke leningen er ook daadwerkelijk komen niet. Ook niet na de verkiezingen in september.

De Belgische premier Elio di Rupo beweert dat momenteel 5 van de 27 EU-lidstaten tegen de obligaties zijn. “Het idee blijft ook na vandaag op tafel liggen. Er zijn slechts vijf landen meer tegen. En in Europa zijn we met 27”, zegt de minister-president tegen de Belgische krant De Standaard.

De eventuele invoering van de eurobonds zou gunstig zijn voor Eurolanden met financiële problemen, omdat ze goedkoper en meer geld kunnen lenen dan op de huidige financiële markten. Gezamenlijke leningen zijn voor landen als Nederland en Duitsland, relatief rijke landen, ongunstig. De rente op Nederlandse staatsleningen zullen immers toenemen.

Naast Rutte, is ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel tegen de uitgifte van euro-obligaties. Voorstanders, waaronder de nieuwe Franse president François Hollande zijn juist voor, omdat het de verschillen tussen rentetarieven tussen EU-landen verkleint. “Het onderwerp euro-obligaties moet in de EU-agenda worden geschreven”, zei socialist Hollande naar aanleiding van de EU-top over het vervangen van nationale staatsleningen door gezamenlijke leningen.

Meer financieel nieuws...