Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Van slim boekhouden tot aftrekposten, zo gaat het u als startende ondernemer zo min mogelijk kosten

Startersaftrek, vrijstellingen en zakelijke kosten? Hier leest u over belangrijke zaken waar startende ondernemers rekening mee dienen te houden.

Wilt u starten met uw eigen onderneming, of bent u al gestart? Dan beseft u vast dat daar veel bij komt kijken. Van het invullen van de btw-aangifte, tot het regelen van bepaalde zaken en het bijhouden van de boekhouding, het zijn allemaal dingen om rekening mee te houden.

Daarnaast profiteert u als beginnend ondernemer dan wel weer van een aantal aftrekposten, die ook belangrijk zijn om in het achterhoofd te houden. Hier kunt u veel voordeel uit halen. Wij zetten alvast wat belangrijke zaken voor u op een rij.

Startersaftrek

Een groot voordeel voor beginnend ondernemers is de startersaftrek. Hierdoor mag u een bepaald bedrag van uw winst aftrekken, waardoor u minder belasting betaald. In 2018 is dit bedrag vastgesteld op ?2.123. Of u recht hebt op startersaftrek, hangt af van meerdere voorwaarden. Zo moet u bijvoorbeeld ondernemer voor de belasting zijn, mag u in één (of meer) van de vijf voorgaande kalenderjaren geen ondernemer zijn geweest en heeft u in deze periode ook niet vaker dan twee keer de zelfstandigenaftrek toegepast.

Overigens zitten er altijd uitzonderingen op bovengenoemde regels van de startersaftrek. Zo zit het weer net iets anders als u arbeidsongeschikt wordt, of als u de aow-leeftijd al bereikt heeft. Gelukkig berekent de Belastingdienst zelf of u recht hebt op aftrek wanneer u uw inkomstenbelasting aangeeft, wel zo handig!

Andere aftrekposten

Naast de startersaftrek, zijn er nog genoeg andere posten om van te ?profiteren?. Zo mag u bijvoorbeeld uw zakelijke kosten aftrekken, zoals een smartphone voor zakelijk gebruik. Dit zijn overigens kosten die u zelf moet doorgeven. Mocht u bepaalde zaken zowel voor privé als zakelijk gebruiken, dan betaalt u over het zakelijke deel geen btw.

Daarnaast zijn er nog een aantal aftrekposten, waarvan de meesten automatisch verrekend worden bij het indienen van uw belastingaangifte. Zo is er naast de startersaftrek ook nog de zelfstandigenaftrek (in 2018 vastgesteld op ?7.280). Hiervoor moet u per kalenderjaar wel minimaal 1.225 uur aan uw bedrijf besteden (dit wordt het urencriterium genoemd).

Verder zijn er nog aftrekposten als de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek, mkb-winstvrijstelling en oudedagsreserve. Bent u benieuwd naar de precieze inhoud van deze posten? Dan kunt u het beste de website van de Belastingdienst raadplegen, hier vindt u alles in detail uitgelegd.

Een correcte en overzichtelijke boekhouding is noodzakelijk

Veel ondernemers zijn het liefst zoveel mogelijk bezig met wat ze graag doen en waar ze goed in zijn. Veelal is de boekhouding een vervelende, bijkomende zaak. Maar daardoor is een overzichtelijke boekhouding niet minder belangrijk. Integendeel!... Een goed bedrijf valt of staat met een geordende boekhouding. U zal immers de facturen moeten versturen, de betalingen moeten bijhouden en belasting moeten indienen.

Uw boekhouding uitbesteden is een dure post. Het is voorstelbaar dat u dit liever uitspaart, zeker als u net begonnen bent met uw bedrijf. Gelukkig zijn er boekhoudkundige programma?s ontwikkeld, waar iedereen, zelfs u, mee uit de voeten kunt.

Bespaar met een boekhoudprogamma

Heeft u al ooit van het boekhoudprogramma e-Boekhouden gehoord? Hiermee kunt u snel en veilig boekhouden. Zo zijn uw facturen in no-time gemaakt. Bovendien koppelt u het programma aan uw bank (of webshopsysteem), zodat transacties snel verwerkt worden. Met het programma doet u op simpele wijze uw complete administratie. Het programma is goedgekeurd door de Belastingdienst, waardoor u via het programma ook nog eens uw btw-aangifte kunt versturen. Inloggen bij de Belastingdienst is nu niet meer nodig.

Bent u een starter? Dan kunt u dit programma 15 maanden gratis gebruiken. Daar krijgt u ook nog een gratis cursus boekhouden bij. Zo kunt u als starter een goed begin maken en als het programma u bevalt (grote kans) dan kunt u na de 15 maanden alsnog overgaan op de betaalde versie.

Investeren, overweeg goed uw mogelijkheden

In een bedrijf moet altijd geïnvesteerd worden. Wanneer u winst haalt uit uw bedrijf, kunt u overwegen dit er terug in te stoppen. Haalt u echter nog niet genoeg winst, maar wilt u wel graag uitbreiden, dan heeft u mogelijk in het begin een lening nodig. U weet vast dat het erg belangrijk is dat u de voor- en nadelen van een lening overweegt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat u in financiële problemen komt.

Sluit nooit zomaar de eerste, de beste lening af, hoe mooi de rentepercentages of beloftes ook lijken. Lees altijd eerst de kleine lettertjes en vraag eventueel advies aan een expert om in te calculeren of het verstandig is om een lening aan te gaan. Wil je meer tips over geld lenen en ben je benieuwd naar verschillende soorten leningen, kijk dan even op onze pagina over lenen.

Wij wensen u alvast alle succes toe met uw onderneming!

Meer financieel nieuws...