Beste bezoeker,

Fijn dat u ibannl.org een bezoekje brengt. We zien echter dat u een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat u geen advertenties ziet op ibannl.org.

Jammer, want ibannl.org is dankzij deze advertenties gratis toegankelijk. Wilt u een uitzondering maken voor ibannl.org, zodat we onze dienst gratis kunnen houden? Kijk hier hoe u dit oplost.

Meer info over het gebruik van advertenties leest u in de privacyverklaring.

Iban Veel Gestelde Vragen

Hoe vind ik mijn IBAN nummer?
Je IBAN nummer staat sinds 2014 weergegeven op je persoonlijke bankpas. Op de periodieke afschrijvingen is het volledige nummer tevens weergegeven.

Wat is de verwerkingstijd voor betalingen naar het buitenland?
In principe kan geld per direct worden overgemaakt. Het hangt echter af hoe snel de ontvangende partij het geld verwerkt. De tegenrekening kan het geld binnen een minuut hebben verwerkt, maar in sommige gevallen kan dit ook meerdere uren in beslag nemen.

Waarom is een IBAN nummer verplicht?
Het IBAN nummer is een international bankrekeningnummer. Het maakt het mogelijk om sneller en eenvoudiger te betalen binnen zowel Europa als daarbuiten.

Waar staat de afkorting IBAN voor?
De afkorting IBAN staat voor: International Bank Account Number.

Wanneer is het IBAN nummer ingevoerd?
Het IBAN nummer bestaat sinds 1999, maar is op 1 augustus 2014 officieel ingevoerd in Nederland.

Welke landen maken gebruik van IBAN en BIC?
Er zijn op dit moment al meer dan 50 deelnemende landen. Echter, blijft dit aantal blijft zich continu uitbreiden. Bekijk het huidige overzicht met alle deelnemende landen die IBAN gebruiken.

Wordt IBAN wereldwijd toegepast?
IBAN is van oorsprong een Europees systeem. Maar tegenwoordig is IBAN wereldwijd geaccepteerd en erkend. Echter, zijn nog lang niet alle landen in de wereld vertegenwoordig. In Australiƫ en Nieuw-Zeeland wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt van de SWIFT-code. Bekijk de lijst met deelnemende IBAN landen voor een volledig overzicht.

Is een IBAN nummer hetzelfde als een rekeningnummer?
Je oorspronkelijke rekeningnummer maakt onderdeel uit van het IBAN nummer. Het wordt daarbij aangevuld met enkele tekens, zodat internationale betalingen tevens mogelijk worden gemaakt.

Wordt het IBAN nummer gezien als een persoonsgegeven?
Ja. Het IBAN-bankrekeningnummer wordt beschouwd als een persoonsgegeven. Het valt daarmee in dezelfde categorie als bijvoorbeeld je naam, geboortedatum of je persoonlijke e-mailadres. Vanuit de wet is vastgelegd dat deze gegevens extra beschermd worden. Dit houdt in dat een organisatie deze gegevens enkel mag verwerken wanneer daar toestemming voor is gegeven.